Sustainable Build inviterer alle innovatører med en god innovation eller løsning inden for cirkulær økonomi til at løse årets Innovationsudfordring 2017. Her kan danske og internationale aktører byde ind med deres innovative løsning og få hjælp fra hele den danske byggebranche til at accelerere deres innovation og komme fra tegnebordet helt ud på byggepladsen.

SB Inno 2017I dag, torsdag, lanceres årets Innovationsudfordring 2017 i projektet Sustainable Build. Målet er at finde frem til 8-10 stærke innovatører, der på forskellig vis understøtter cirkulær økonomi inden for byggeriet. Innovatørerne vil få adgang til investorer, nye markeder, eksperter og måske den første kunde eller et pilotprojekt, med hjælp fra Sustainable Build.

“Den danske byggebranche har potentialet til at indtage en styrkeposition på markedet for bæredygtigt byggeri og derved opnå vækst og ny eksport. Men for at nå dertil er det nødvendigt at finde gode og innovative løsninger, der kan være med til at skabe resultater. Med Sustainable Build støtter vi op om branchens egen indsats for at skabe den innovation der kan rykke den samlede branche i den rigtige retning. Sidste år fokuserede projektet på fysiske produkter og materialer og i år er det den cirkulære økonomi, der er på dagsordenen,” siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet projektet som led i Fondens særlige indsats for bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv.

Nye løsninger skal sikre maksimal genanvendelse af byggeriets materialer
I år skal nye innovatører løse innovationsudfordringen:”Hvordan sikrer vi som samfund maksimal genanvendelse af materialer, komponenter og bygninger i fremtiden?” Der kan være tale om nye typer materialer, komponenter, produkter, processer, systemer, platforme eller forretningsmodeller – eller noget helt andet.

Efter deadline d. 24. marts er det op til partnerne bag Sustainable Build at udvælge de 8-10 innovationer, de mener, har størst potentiale. Herefter går de i gang med at hjælpe med at accelerere innovationerne, så de kan komme helt ud på byggepladsen.

“NCC har en vision om at skabe ekstraordinært bæredygtige løsninger. Vi vil være med til at forny vores branche! Og det kræver, at vi opsøger den innovation og nytænkning, der findes i udviklingslaget lige under den etablerede overflade. De virksomheder, der i det små arbejder med de rigtige løsninger og som nu skal igang med at skalere. Dem forventer vi at finde blandt andet ved at gå med i Sustainable Build, der igennem sin struktur så at sige vasker innovation frem i branchen,” siger Martin Manthorpe, strategidirektør hos NCC.

Færre skadelige kemikalier og mere ren luft i bygninger
Blandt innovatørerne i 2016 var flere innovative løsninger. Blandt de 8-10 vindende innovationer, var blandt andet det særlige ventilationsvindue fra ClimaWintech, der skaber ventilation og ren luft på selv de mest trafikerede veje. Deres deltagelse i Sustainable Build har både givet dem nye partnere samt styrket deres synlighed på markedet.

Der var også international deltagelse blandt innovatørerne i 2016. Den lettiske innovatør ALINA har skabt en ny biobaseret overfladebehandling til træ, der kan reducere brugen af sundhedsskadelige kemikalier og dermed være med til at nedbringe risiko for astma. For ALINA har Sustainable Build-forløbet betydet gode netværksmuligheder og adgang til det danske marked samt testmuligheder for deres produkt.

“Resultaterne fra sidste år viser, at vi kan rykke branchen med dette projekt. Der er masser af innovatører og nytænkende iværksættere derude, som vi kan eksponere og få ind på markedet. Vi er med til at skabe nogle meget konkrete resultater og få nogle solide input, der er vigtige for byggeriets bæredygtige udvikling, særligt med hensyn til materialer, deres produktion og genanvendelse,” siger Signe Kongebro, chef for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects.

Læs hele Sustainable Builds Innovationsudfordring 2017 her: www.sustainablebuild.dk/challenge