Henover november, december og januar er mange gode innovationer under overskriften ”CHANGING LIVES : CHANGING BUILDINGS” blevet indsendt til dette års Sustainable Build Innovation Challenge. Senere på året – ved Accelerator Forum i april – bliver de bedste innovationer præsenteret for branchen.

Det er nu fjerde gang, vi sammen med den danske byggebranche, kører en innovationsproces i Sustainable Build. Årets challenge er kommet vidt omkring og i alt har 56 iværksættere fra 22 forskellige lande indsendt deres bud på, hvordan vi kan skabe mere bæredygtige liv i bygninger. Mange af buddene ser rigtig interessante ud og det bliver spændende at se resultatet af den kommende udvælgelsesproces.” siger Kent Martinussen, CEO Dansk Arkitektur Center.

Bredt felt

Motivationen bag årets innovationsudfordring har været at finde nye løsninger på, hvordan bygninger i højere grad kan skabe rammerne for, og opfordre os til, at leve et mere bæredygtigt liv. På den måde ligger årets udfordring fint i kølvandet på tidligere års temaer, hvor fokus har været på bæredygtige materialer, upcycling og genanvendelse samt sidste års det gode indeliv.

Årets udfordring, der også har sat fokus på øget fleksibilitet og nye forretningsmodeller, har tiltrukket sig stor interesse. Det ses tydeligt i ansøgningsfeltet – fra løsninger der har fokus på bedre udnyttelse af den eksisterende bygningsmasse til mere digitale service og bruger centrerede løsninger. Netop denne bredde i feltet af ansøgninger er interessant.

Det er tydeligt, at byggesektoren er en mangfoldig størrelse med bæredygtige muligheder i mange forskellige former. Det handler om data, materialer, service, genanvendelse og alt muligt andet – ofte på samme tid. Idérigdommen er stor og ofte går den på tværs af værdikæden og stiller krav til alle i branchen. Og det er netop her hvor Sustainable Build gør en forskel ved at samle hele sektoren, så der i samlet flok kan sættes tempo på den bæredygtige omstilling i byggeriet” siger adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond, der var med til at søsætte Sustainable Build tilbage i 2015 sammen med Dansk Arkitektur Center, Grundejernes Investeringsfond og innovationsbureauet Leaderlab.

Næste skridt

Til at vurdere innovationerne, er der nedsat et Advisory Board, der består af udvalgte Sustainable Build partnere og fagspecialister inden for byggebranchen, som har særlig viden inden for årets tema.

Vi har nu den svære opgave, at udvælge de bedste innovationer. Dem som vi vælger, skal så præsentere deres løsning til Accelerator Forum den 22. og 23. april. Her får innovatørerne en unik mulighed for at arbejde sammen med ledende brancheaktører med henblik på at videreudvikle og skalere deres innovationer og skabe adgang til potentielle kunder og til markedet” siger Sandra Moreau, Global Account Manager hos Tarkett, som er en del af Sustainable Builds Advisory Board og partnerskab.

Når de bedste innovationer er udvalgt og er blevet hjulpet på vej af branchen til Accelerator Forum i april, så vil medlemmerne af Advisory Boardet arbejde videre med innovatørerne for at sikre at deres løsninger kommer ud at leve på byggepladserne eller andre steder i byggeriet.

Læs mere om Sustainable Build på sustainablebuild.dk eller følg med på Linkedin og Twitter, når vi annoncerer, hvem der bliver årets innovatører!

Ved spørgsmål eller mere information, kontakt:

Projektansvarlig Maria Hyllehøj, Dansk Arkitektur Center, 30 60 08 58 eller mahy@dac.dk
Formidlingschef Ole Østrup, Industriens Fond, 23 80 06 60 eller oos@industriensfond.dk

Sustainable Build er et partnerskab mellem ledende aktører på tværs af den Danske Byggebranche: Henning Larsen, NCC, Tarkett, PensionDanmark og Region Midtjylland. Initiativet er muliggjort via støtte fra Industriens Fond og Grundejernes Investeringsfond og blev iværksat i kølvandet på Industriens Fonds særlige temaindkaldelse om bæredygtig produktion. Initiativet involverer desuden en række aktører fra hele byggebranchen samt en række relaterede industrivirksomheder.