ÅRETS SUSTAINABLE BUILD INNOVATØRER

I sensommeren 2019 startede vi eftersøgningen på løsninger, der kan skabe bæredygtige liv i bygninger under temaet “CHANGING LIVES : CHANGING BUILDINGS”. Vi modtog ikke mindre end 56 ansøgninger fra 22 forskellige lande. Efter en kompetitiv udvælgelsesproces og en corona pause, er vi nu glade for endelig at kunne præsentere årets SUSTAINBLE BUILD innovatører!   

Dette års innovatører spænder over et bredt felt, der alle bidrager med vigtige løsninger til, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt i bygninger. Fra platforme der faciliterer fællesskaber, deling af produkter og energi over specifikke produkter som fleksible ventilations- og gulvsystemer til løsninger der vil hjælpe os med at ændre vores adfærd og introducere et nyt boligkoncept.

Mød dem alle her:

Photographer: Longfei Wang

ALDStone, Susana Nuria Guerrero Lopez (UK)

ALDStone, en multi-prisbelønnet SMV, der leverer unikke byggematerialesystemer, der muliggør genbrug af fliser. ALDStone-produkter er bæredygtigt udvalgt, designet, produceret, leveret og installeret takket være dets integrerede cirkulære systemer til fleksibel fastgørelse, let fjernelse og genbrug af forskellige fliser på andre steder. ALDStone tilbyder en række produkter, der muliggør genanvendelse og cirkularitet af fliser af næsten ethvert materiale, herunder sten, keramik, marmor, parket, tæppe, vinyl blandt andre materialer, så flisektoren kan blive fuldt modulært.

Photographer: Longfei Wang

Boblberg sammen med Røde Kors, Andreas Wagner (DK)

Boblberg er en digital fællesskabsplatform der faciliterer vejen ind i lokale fællesskaber. Det primære formål er at starte dialoger med andre som bliver til fysiske fællesskaber. f.eks. ved at søge nogle at løbe med eller behovet for samvær med andre i form af venskaber, madklubber, strikning, cafe ture eller lign.

Photographer: Longfei Wang

Climate Recovery, Jarl Bengtson (SE)

Climate Recovery er et bæredygtigt ventilationsprodukt med en 2-i-1-løsning, hvor kanaler og fittings er lavet af genanvendt glas, der fungerer som både ventilation og isolering. Climate Recovery bliver en del af et energi- og systemkonceptet – hvor løsningen tilbyder lavere energiforbrug til ventilatorer, mindre CO₂, lavere LCA, hurtigere installation, lavere kanalomkostninger og lavere lyddæmpningsomkostninger.

Photographer: Longfei Wang

Deedster, Anders Åkerlund (SE)

Deedster er en app som nudger brugerne til trinvist at sænke deres CO₂-fodaftryk i hjemmet og på andre områder. Ved at quizze og rykke opad i en vidensstruktur øger brugeren deres opmærksomhed på, hvordan man arbejder med CO2-sænkende aktiviteter. Gennem CO2-stemplede mikroopgaver ’deeds’ bliver brugeren udfordret til at udføre reelle opgaver der påvirker CO2-forbruget, så det bliver sænket.

Photographer: Longfei Wang

Enyday, Christopher Tolstrup (DK)

Enyday er en digital platform til energifællesskaber i større boligblokke eller distrikter med fælles solceller, batterier og el-indkøb (et ”behind-the-meter” energifællesskab). Platformen gør det nemt at lave et energifællesskab, spare penge og administrere en bygnings solceller, batteri og el-afregning. Når en bygning har sådan et setup, opstår der nye behov og muligheder. Enyday løser dette med en smart afregning, mens beboerne får en community app, hvor de kan tilføje naboer og blive engageret til at forbruge grøn energi på en bæredygtig og ansvarlig måde.

Photographer: Longfei Wang

Ihopa, Alexander Engl (SE)

Ihopa er en platform, der gør gruppeforbrug og deling let og sikkert med en easy to follow proces, forsikring, delingsaftale og alle de delingsværktøjer, der er nødvendige for at administrere delte produkter, som bookingkalender, vedligeholdelse, udgifter, chat osv. Ihopa teknologien kan bruges i nabolag og blandt venner, men også af sælgere til direkte at sælge eller leje deres produkter til grupper.

Photographer: Longfei Wang

Proffoutlet.com, Jan Rohde (DK)

Webshoppen ProffOutlet.com giver grossister, byggemarkeder og producenter med byggematerialer i overskud mulighed for anonymt at sælge varerne til helt nye kundegrupper, der både omfatter private, virksomheder og offentlige indkøbere. Både sælgere, købere og samfundet vinder. Sælgeren, som anonymt og til nedsat pris kan sælge varen til helt nye købere. Køberen, som kan købe overskudsvarer til billige priser, og samfundet, fordi varerne kommer ud og gøre gavn i stedet for at blive skrottet.

Photographer: Nikita Wu

TIKKU, Marco Casagrande (FI)

Tikku-huset er designet til at erstatte en bys parkeringspladser med boligareal. Tikku (‘stick’) er en lille tre-etagers CLT-lejlighedsbygning – med en etage til arbejde, en anden til at sove og et drivhus på toppen, og det kan bygges på en nat. Ved at bruge tværlamineret træ, som er fem gange lettere end beton, er det muligt at installere det lille hus uden fundament.

KONSEKVENSER AF COVID19

Verden så lidt anderledes ud da vores styregruppe foretog den endelige udvælgelse af årets innovatører d. 13. marts. Landet var lige lukket ned og vi måtte udskyde vores Accelerator Forum. For to af de 10 oprindeligt udvalgte innovatører, har det desværre betydet at de har måtte trække sig fra Sustainable Build programmet. Det drejer sig om:

Hearthome (DK)

Hearthome, en platform som skaber fundamentet for skræddersyede nabolag og boliger som passer til de fremtidige beboere ved at facilitere delingen af data om fremtidige beboers boligønsker til ejendomsudviklere.

Kndrd (US)

Kndrd er en ejendomsadministrationsløsning til operatører af CoLiving-koncepter globalt – de administrerer alt fra bookinger, reservationsstyring, betalingsbehandling, fakturering, leasingunderskrift, fakturering, regnskab, community management, SEO osv.

Vi ønsker dem alt godt og masser af medvind i deres videre arbejde.

HVAD SKAL DER SKE NU?

Innovatørerne skal nu forberede sig til SUSTAINABLE BUILD Accelerator Forum d. 17. september, hvor de skal præsentere deres innovation foran SUSTAINABLE BUILD’s partnere og udvalgte eksperter, herunder Grundejernes Investeringsfond, Henning Larsen Architects, NCC, PensionDanmark, Region Midtjylland samt Tarkett. Her vil de få rådgivning og støtte til at skalere innovationerne, så de kan implementeres i branchen og bidrage til øget vækst indenfor bæredygtigt byggeri og ikke mindst et mere bæredygtigt liv i vores bygninger